15 lucruri interesante despre astronomie pe care nu le înveți la școală

1. În spațiu ni se desprinde pielea de pe tălpi
Când călătoresc în spațiu astronauții nu folosesc picioarele pentru a merge. De aceea, pielea de pe picioare începe să se înmoaie și se îndepărtează. Deoarece în spațiu nu există mașini de spălat rufe, astronauții poartă aceeași lenjerie și șosete câteva zile. Șosetele trebuie apoi să fie scoase foarte ușor, altfel această piele moartă desprinsă va pluti.peeloff

2. Cel mai înalt munte din sistemul solar este Olympus Mons situat pe planeta Marte și are o înălțime de peste 22.000 metri, de trei ori înălțimea muntelui Everest. Acesta acoperă o suprafață de aproximativ jumătate din mărimea Spaniei.

3. Poți să plângi în spațiu, dar lacrimile tale nu cad. La bordul stației spațiale internaționale, apa plutește ca niște bule. Cu toate acestea, apa se va lipi de o suprafață până când va fi dislocată. Aceasta înseamnă că lacrimile încep să formeze bule în jurul ochilor tăi, datorită mediului fără greutate.

4. Dacă ai putea să pui planeta Saturn într-o cadă imensă planeta va pluti. Motivul? Densitatea lui Saturn este mai mică decât cea a apei.

saturn
Planeta Saturn

5. Un anotimp durează pe Planeta Uranus 21 de ani, iar fiecare din cei doi poli au parte de 42 de ani de zi urmați apoi de 42 de ani de noapte. Pe de altă parte, Planeta Venus nu are anotimpuri.

uranus
Planeta Uranus
venus
Planeta Venus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Planeta Jupiter este mai grea decât toate celelalte planete la un loc.

jupiter
Planeta Jupiter

7. Cea mai fierbinte planetă nu este neapărat cea mai apropiată planetă față de Soare. Chiar dacă Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, nu este și cea mai fierbinte. Mercur nu are atmosferă ceea ce înseamnă că doar pe durata zilei este fierbinte (425°C) iar noaptea temperaturile scad brusc până la îngheț (-180°C). Cea mai fierbinte planetă este de fapt Venus unde datorită norilor săi foarte groși, care rețin căldura Soarelui, temperatura este tot timpul de 500°C!

Planeta Mercur
Planeta Mercur

8. Lumina Soarelui ajunge în 8 minute la noi, ceea ce înseamnă ca noi vedem Soarele asa cum arăta el acum 8 minute?

Soarele
Soarele

9. Dacă ai putea să zbori până la Planeta Pluto călătoria ar dura mai mult de 800 de ani!

Planeta Pluto
Planeta Pluto

10. Pe planeta Venus o zi este mai lungă decât un an pe Pământ. O rotație completă în jurul propriei axe durează 243 de zile pământene.

11. Dacă ai putea să călătorești cu viteza luminii (299792458 metri/secundă) ți-ar lua 100000 ani să străbați toată galaxia noastră!

12. Nu putem călca pe planetele Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun deoarece ele nu au o suprafață solidă.

13. Planeta Jupiter se comportă ca un uriaș aspirator care atrage și absoarbe comete și meteoriți. Practic Jupiter protejează Planeta Pământ, în absența ei numărul obiectelor care ar lovi Pământul ar fi de 10000 ori mai mare.

14. Planeta Pluto a fost exclusă din lista planetelor considerate ca parte a sistemului nostru solar. International Astronomical Union a reclasificat  în anul 2006 Pluto ca pe o planetă pitică. Într-adevăr, Planeta Pluto este foarte mică, mărimea ei fiind aproximativ egală cu jumătate din suprafața Statelor Unite ale Americii

Planeta Pluto
Planeta Pluto

15. Soarele este de 400 de ori mai mare decât Luna dar este de 400 de ori mai îndepărtat de Pământ, ceea ce face ca Soarele și Luna să pară de aceeași dimensiune privindu-le de pe Pământ.

Soarele si Luna
Soarele si Luna