Rețelele de socializare au devenit parte din viața noastră, unde ne petrecem foarte mult timp parcurgând postările de pe Facebook sau fotografiile postate de prieteni pe Instagram sau vizionând clipuri pe Youtube sau TikTok.
Cei mai mulți dintre noi ne propunem doar să deschidem „puțin” o aplicație de socializare însă de cele mai multe ori constatăm că de fapt petrecem mai mult timp decât ne-am propus, adică timp pierdut. De asemenea, smartphone-urile le avem în permanență cu noi sau suntem conectați prin intermediul unor ceasuri inteligente sau alte dispozitive care trimit notificări pentru a ne atrage către rețelele de socializare.
În medie, românii își petrec zilnic 2 ore și 26 de minute pe rețelele de socializare, conform raportului realizat de GlobalWebIndex.
Pe zi ce trece apar tot mai multe aplicații care urmăresc utilizarea rețelelor de socializare, printre ele este numărându-se și calculatorul Omni, care vă calculează timpul petrecut și vă calculează câte cărți ați putea citi într-un an dacă v-ați concentra pe lectură.
Spre exemplu, presupunând că am tăia două dintre accesările Facebook într-o zi, fiecare a câte 10 minute, utilizând calculatorul Omni aflăm că am putea citi peste 20 de cărți într-un an!
De asemenea, calculatorul Omni analizează și alte modalități prin care ați putea folosi timpul pe care îl petreceți pe rețelele de socializare, calculând de exemplu câte calorii puteți arde dacă ați practica diverse sporturi.
„Doar câteva pauze de cinci minute în fiecare oră înseamnă sute de ore pe an”, spun creatorii Calculatorului Omni. „Vă reduceți timpul de socializare la jumătate și mai aveți timp pentru a citi, alerga sau câștiga bani.”
Calculatorul Omni vă recomandă să dezactivați notificările push ale telefonului, ștergerea unor aplicații, apelarea prietenilor în loc să le trimiteți mesaje și luarea unor pauze scurte de pe toate rețelele de socializare din când în când.
„Există multe avantaje pentru social media”, spun cei de la Omni. Chiar și așa, „există o mulțime de studii care se concentrează asupra modului în care rețelele sociale ne afectează creierul, relațiile și productivitatea.”