Schimbările de anotimp și fluctuațiile bruște de temperatură ne pot afecta serios imunitatea, dezechilibrând întregul organism. Pe acest fond de slăbiciune a sistemului imunitar, pot apărea o serie de viroze respiratorii sau pneumonii, bronșite și sinuzite, cardiacii se pot confrunta cu oscilaţii ale tensiunii, iar persoanele meteosensibile pot manifesta adesea stări de indispoziție, scăderea capacității de concentrare, insomnii sau chiar cu depresie. Iar acestea sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă organismul nostru în această perioadă.
Din umbră, imunitatea coordonează un întreg arsenal de apărare indispensabil sănătății. Ca în orice sistem defensiv, cheia succesului stă în buna pregătire și în relaționarea perfectă dintre factorii implicați. Iată mai jos câteva reguli esențiale care vă pot ajuta să susțineți sistemul imunitar la trecerea de la sezonul rece la sezonul cald, putând astfel preveni o serie de probleme de sănătate.
1. Evaluați-vă starea de sănătate minimum o dată pe an
“Organismul este carențat când iese din iarnă și ușor obosit după perioada verii, de aceea ar trebui ca măcar o dată pe an, ideal primăvara, să mergem la medic și să ne verificăm starea de sănătate. Examenul clinic va releva care sunt carențele și unde putem să acționăm.” ne recomandă Valeria Herdea, medic primar, medicină de familie – profil pediatrie și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică.
2. Urmați un regim alimentar echilibrat
O alimentație de calitate contribuie la întărirea barierelor de apărare a organismului. Optați pentru mese bogate în proteine, legume și fructe și evitați prăjelile, grăsimile, excesul de sare și mai ales dulciurile. Zahărul slăbește acțiunea sistemului imunitar aproape instantaneu, întrucât crește nivelul glicemiei din sânge putând duce la apariţia a numeroase probleme de sănătate.
3. Nu neglijați orele de somn
Studiile arată că un program haotic de somn afectează sistemul imunitar. Astfel, dacă va doriți să treceți peste zilele capricioase de la finalul iernii fără a contacta vreo răceală – dormiți cele opt ore în fiecare noapte. Copiii până la 10 ani au nevoie de 10-13 ore de somn pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Somnul permite celulelor nervoase să se odihnească, iar corpului să se refacă.
4. Mențineți-vă echilibrul emoțional
Stresul e un factor-cheie în dezechilibrarea sistemului imunitar, înfluențându-ne atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. Deși este imposibil să eliminăm stresul din viața noastră, cu siguranță acesta poate fi redus. Evitați situațiile stresante și acordați mare atenție stării de spirit. Depresia influențează negativ imunitatea, de aceea încercați să tratați cu mare responsabilitate orice tulburare psihologică.
5. Alocați 30 de minute zilnic activităților sportive
Mișcarea este un element esențial pentru sănătatea noastră, iar practicarea unui sport organizat, conștient și constant ne ajută să ne menținem sănătoși și în formă și oferă un bun sprijin pentru sistemul imunitar. Sportul diminuează și unii factori cu impact negativ asupra imunității, precum stresul, depresia și anxietatea. În plus, persoanele care fac mișcare sunt mult mai puțin predispuse la îmbolnăviri.
6. Apelați la soluții naturale pentru modularea sistemului imunitar
Vitaminele, mineralele, acizii grași Omega-3, probioticele, anumite plante, extractele biologice contribuie la modularea imunității, la creșterea capacității de luptă a organismului cu agenții patogeni, la reducerea episoadelor de boală și buna reglare a mecanismelor de apărare.
Optați întotdeauna pentru produse cu ingrediente de calitate, care oferă biodisponibilitate crescută.
“Dacă avem carențe, e important să ne modificăm stilul de viață: să ne alimentăm corect, să ne hidratăm, să facem mișcare, să nu stăm în mediu poluat și să luăm suplimente care să le corecteze. Dacă de exemplu, avem lipsa de calciu putem să ne schimbăm alimentația, dar poate nu e suficient, poate unii nu tolerează laptele și atunci putem apela la un produs natural cu calciu, ideal în asociere cu vitamina C, cu un produs cu fier sau vitamina D. Dacă ne lipsește fierul, pe care nu îl luăm doar din alimentație, precum carnea sau peștele, îl putem lua de asemenea dintr-un supliment alimentar cu fier.
Există câteva caracteristici importante pe care trebuie să le aibă un supliment alimentar de calitate pentru stimularea imunității: are nevoie să fie standardizat, verificat foarte bine, să aibă în spate dovezi științifice, cercetări, studii la nivel de vârstă, să fie pure, sursa de prelevare să fie una foarte curată,” a adăugat doamna doctor Valeria Herdea, medic primar, medicină de familie – profil pediatrie.
Pentru a vă susține imunitatea la trecerea dintre iarnă și primăvară, puteți apela la SystemWell® Ultimate Immunity™, cea mai avansată formulă de imunitate de la Secom®, cu peste 30 de ingrediente, printre care vitaminele A, C și D, minerale: fosfor, zinc și seleniu, și extracte de plante, ca: usturoi, păpădie, măslin, cimbru, rozmarin și brusture. Acestea susțin funcționarea întregului sistem imunitar, de la nivel circulator, limfatic, epidermic, sistemic, celular și digestiv.
SystemWell® este inclus alături de alte suplimente alimentare pentru imunitate în campania “Imunitate pentru fiecare” ce se derulează până la finalul lunii martie și în cadrul căreia puteți câștiga 40000 de premii instant și unul din cele 7 premii mari, oferite prin tragere la sorți: o excursie la un centru de SPA de lux de 5 stele la Roma, biciclete Pegas sau smart-watch-uri.
Produsele Secom® sunt produse realizate de cei mai apreciați producători din domeniu, companii care au fost pionieri în această industrie, care folosesc materie primă de calitate superioară: extracte standardizate din plante, ingrediente patentate, ingrediente de ultimă generație, ingrediente studiate clinic care asigură biodisponibilitate și eficiență maxime.