NASA a făcut publică o imagine cu corpul ceresc Ultima Thule

NASA a făcut publică o imagine surprinsă de sonda spaţială New Horizons în care este arătat cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată în sistemul solar, corpul ceresc denumit Ultima Thule, aflat pe centura Kuiper.

Este o apariție remarcabilă, ceva ce nu am mai văzut până acum și care ne ajută să înțelegem mai bine procesul care a creat planetele acum 4,5 miliarde de ani în urmă.

Ultima
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

In imagine se pot observa două corpuri suprapuse care au forma unui “om de zăpadă”. Imaginea a fost realizată de la o distanţă de 28.000 kilometri utilizând tehnologia Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) și este cea mai detaliată imagine trimisă până acum de sonda New Horizons.

Ultima 2
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

 

 

 

 

 

 

Ultima Thule are 31 kilometri lungime iar diametrul celor două corpuri este de 19 kilometri corpul cel mare, respectiv 14 kilometri corpul cel mic.

Echipa NASA care coordonează acest proiect susține că în proporție de 99% cele două corpuri ale corpului ceresc s-au unit în același mod cum s-a format sistemul solar.

Sonda New Horizons va continua să transmită date în următoarele săptămâni și luni și vom avea imagini cu rezoluții și mai mari.

Articole recomandate