Școala de Vară la Muzeul Antipa 25 iunie – 7 septembrie 2018
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani la o fascinantă călătorie în lumea cunoașterii științifice! Din 25 iunie până pe 7 septembrie 2018, urmând cursurile Școlii de Vară de la Antipa, cei mici vor fi implicați în activităţi de cunoaştere a biodiversităţii şi de ocrotire a mediului, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către cercetătorii care profesează în domeniul ştiinţelor zoologice.
Anul acesta, Muzeul va găzdui 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri între orele 10:15 și 12:15 în Sala Atelier de la etaj și vor avea următoarea succesiune:
25 – 29 iunie 2018: Călător în trecutul lui Pămânțel
Coordonator: Dr. Cristina Posner
2 – 6 iulie 2018: Specii ocrotite din fauna României
Coordonator: Dr. Alexandru Iftime
9 – 13 iulie 2018: Academia Insecta
Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici
16 – 20 iulie 2018: Natura la microscop
Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Alexandra Florina Popa, Andreea Maria Brezeanu, Dr. Andrei Ștefan
23 – 27 iulie 2018: Dinozaurii – Giganți din negura timpului
Coordonator: Dr. Tiberiu Sahlean
30 iulie – 3 august 2018: Viață de parazit – Traiul pe cârca altuia
Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia
27 – 31 august 2018: Detectivi în lumea vie
Coordonatori: Anca Bontaș, Angel Irimia
3 – 7 septembrie 2018: Prin mări și oceane… după crustacee
Coordonator: Dr. Ana-Maria Petrescu
Programul Școlii de Vară va debuta pe 25 iunie cu modulul „Călător în trecutul lui Pămânțel”, prilej cu care vei avea ocazia să înțelegi cum s-a format planeta, care este structura internă a Terrei, să afli informații despre dinamica internă a Pământului, despre minerale și roci, sau despre glaciațiuni și interglaciațiuni, participând la o serie de activități de tipul treasure-hunt, identificarea mineralelor și rocilor pe baza colecției Muzeului, dar și prin puzzle-uri, jocuri sau modelare cu plastilina.
Din 2 iulie, cei dornici să afle mai multe lucruri despre „Speciile ocrotite din fauna Romaniei” vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „biologia conservării”, vor afla ce specii de animale din România sunt ocrotite de lege, în ce constă această ocrotire, cum se face ea și după ce criterii. Totodată, vei afla și cum să recunoști și să protejezi în natură speciile ocrotite de lege.
Dacă te vei înscrie la „Academia Insecta”, care se va desfășura în perioada 9 -13 iulie la Muzeu, vei afla cum de noi trăim astăzi într-o adevărată Eră a Insectelor. Modulul răspunde câtorva întrebări pe care ni le-am putea pune despre insecte și rolul lor în ecosistem. Vom afla, printre altele, ce rol are lumina produsă de licurici, cum reușește gândacul bombardier să pulverizeze un lichid fierbinte și toxic asupra inamicului sau care este avantajul folosirii speciilor de insecte în combaterea biologică în defavoarea pesticidelor. Totodată vom învăța și câteva noțiuni de entomologie medicală și vom afla, de exemplu, că insectele sunt vectori patogeni în unele boli.
Cei curioși să studieze „Natura la microscop” sunt invitați în perioada 16 – 20 iulie 2018 la 5 zile de practică intensă la… microscop. Veți afla, astfel, cum se realizează un preparat microscopic, veți studia tipurile de celule, preparate microscopice cu diferite organisme unicelulare/ celulare, structuri vegetale și animale și, de asemenea, veți face o vizită la microscopul electronic.
Între 23 și 27 iulie te invităm la o fascinantă incursiune în lumea „Dinozaurilor – Giganții din negura timpului”, să afli ce s-a întâmplat cu toate acele animale gigantice, unele dintre ele de mărimea unei case și înalte cât un bloc turn, care, pe parcursul a circa 185 milioane de ani au stăpânit uscatul, și unde au dispărut?
Din 30 iulie și până pe 3 august vei afla cum e să trăiești pe cârca altuia, adică, mai pe scurt, cum e să duci „Viață de parazit”. Vei învăța care sunt principalele grupe de paraziți, cum se colectează, conservă și cum se examinează paraziții macro și microscopici și vei afla câteva metode de protecție împotriva lor.
În perioada 27 – 31 august vom învăța cum să explorăm lumea prin metode științifice, într-un modul dedicat „Detectivilor în lumea vie”. Ne vom juca, vom experimenta și vom învăța despre diversitatea lumii vii, vom afla recorduri din lumea animalelor, vom descoperi povestea dioramelor iar la final vom fi… ghid în Muzeu pentru o zi!
Între 3 și 7 septembrie te invităm la bordul „Navei Antipa”, să descoperim împreună locuitorii palatelor de coral ale Pacificului, cârdurile de languste din marea Caraibilor sau micile crustacee îmbrăcate în haine multicolore, în modulul intitulat „Prin mări și oceane… dupa crustacee”.
Puteți afla mai multe detalii despre Școala de Vară de la Antipa accesând pagina de web www.antipa.ro, sau pe pagina de facebook a Muzeului „Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa, iar dacă sunteți interesați să vă rezervați un loc, o puteți face trimițând un email pe adresa info@antipa.ro sau sunând la telefonul 021.312.88.26. Programările se fac în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare/ modul este de 150 lei/copil sau 250 lei/2 frați.