V-ați întrebat vreodată cum ne găsește un țânțar?

Indiferent dacă joci fotbal, faci drumeții în pădure sau te plimbi pe malul mării, vei auzi fără îndoială zumzetul unui țânțar pe lângă urechi. Dar v-ați întrebat vreodată cum o insectă așa de mică este capabilă să vă urmărească?

Țânțarii nu folosesc doar un singur simț pentru a-și căuta cina. Au simțul mirosului foarte dezvoltat care le spune când sângele proaspăt este aproape.

„Primul lucru este că ne miros”, a spus Clément Vinauger, un om de știință care studiază țânțarii la Virginia Tech.

Când oamenii și alte animale respiră, expiră dioxid de carbon, iar țânțarii au senzori care pot detecta acest gaz, precum oamenii detectează de exemplu mirosul unui grătar de la vecini.

Țânțarii au și ochi cu care pot vedea nuanțe de alb și negru și pot detecta mișcarea.

Vinauger și echipa sa de cercetători de la Virginia Tech au început să efectueze experimente pe țânțari vii pentru a afla cum combină în creierul lor informațiile de la toți acești senzori.

Cu ajutorul unui laborator care îmbină realitatea virtuală și un simulator de zbor, oamenii de știință au lăsat țânțarii să zboare în interiorul unei camere care le-a oferit diferite obiective și mirosuri, apoi au înregistrat modul în care țânțarii au reacționat. De asemenea, au creat căști de țânțari minuscule din plastic, care ofereau imagini cu creierul insectei, oferind o perspectivă asupra modului în care gândesc.

Rezultatul? Vinauger a spus că, atunci când un țânțar detectează dioxid de carbon, partea a creierului său care se ocupă de miros începe să trimită mesaje către partea vizuală spunându-i că este în căutarea hranei.

Pe de altă parte, dacă țânțarul nu miroase ceva delicios, nu pierde timpul în căutarea unei mese. Practic cele două simțuri merg mână în mână.

Într-un alt studiu, Vinauger a descoperit că țânțarii pot face diferența dintre cineva care doarme și cineva care este treaz și încearcă să-i înțepe pe cei treji alegând ținta mai ușoară.

Până la urmă, când țânțarii ne mușcă, nu este nimic personal. Țânțarii au nevoie de proteine ​​pentru a putea crea oua, motiv pentru care doar femelele sug sânge. Masculii mănâncă seva plantelor și nectarul. Și de fiecare dată când țânțarul femelă merge la vânătoare, își riscă viața de dragul generației următoare.

Gândiți-vă la asta data viitoare când simțiți un țânțar pe piele…